PDA

View Full Version : [RESOLVED] Fanatec CSW 2.5 Base Status: Not connected issue



Randy
10-06-2017, 17:08
Hi All Fanatec V2.5 Base owners!

Last night I tried to launch the wheel (Fanatec) software to edit a button assignment. I first clicked on the "F" Fanatec software exe icon, which launches the Windows 10 Game Controller window. From there, I selected 1 of the 2 devices, and clicked on properties, which is supposed to launch the wheel configuration/properties window. Instead of launching tho, the 2 devices disappeared entirely from the Game Contoller window! The wheel configuration window never launched.

Now, after several hours of trying to remove and restore the wheel in the Game Controller window while either in XBox1 or PC mode, I cannot get the PC to connect to the wheel again. And even if I could, the wheel configuration software won't launch, and would most likely disconnect the wheel from the PC (again!). Something is very wrong!

Has anyone else had this issue, or have any ideas?

Thanks in advance!
Randy (aka =Oz=)

Sankyo
10-06-2017, 18:57
Hi All Fanatec V2.5 Base owners!

Last night I tried to launch the wheel (Fanatec) software to edit a button assignment. I first clicked on the "F" Fanatec software exe icon, which launches the Windows 10 Game Controller window. From there, I selected 1 of the 2 devices, and clicked on properties, which is supposed to launch the wheel configuration/properties window. Instead of launching tho, the 2 devices disappeared entirely from the Game Contoller window! The wheel configuration window never launched.

Now, after several hours of trying to remove and restore the wheel in the Game Controller window while either in XBox1 or PC mode, I cannot get the PC to connect to the wheel again. And even if I could, the wheel configuration software won't launch, and would most likely disconnect the wheel from the PC (again!). Something is very wrong!

Has anyone else had this issue, or have any ideas?

Thanks in advance!
Randy (aka =Oz=)

Very probably a Windows 10 issue. Did you try to remove the Fanatec driver completely and re-install it?

Randy
10-06-2017, 19:30
Yes. Thanks~ I tried both repair and complete removal/re-install of 2.73 driver (since my earlier email). Now I have the 2 devices in the Game Controller window, but the device manager still shows the wheel status as "Not connected". This just keeps getting weirder!

I agree it looks like a Windows issue, but short of re-installing windows, I'm not sure what to try next!

238100238101

Sankyo
10-06-2017, 19:37
Please install the latest driver: https://www.fanatec.com/forum/discussion/551/fanatec-beta-driver-v289-for-csw-v1-csw-v2-csw-v2-5-csl-e-wb-csl-e-ps4

Randy
10-06-2017, 20:05
Done! And thank you. Didn't know there were newer versions out (2.81 also). But nothing has changed.

* The Game Controller has both devices,
* The Device Manager still shows "Not connected"
* When I attempt to open the wheel config window by selecting 1 of the devices and clicking properties, I get:

238102

I've also tried different usb ports, but I don't believe that's the problem either because I can change modes fm xbox1 -> pc and back, and have the Game Controller respond appropriately (on off with the 2 Fanatec devices). Just the device manager doesn't recognize the wheel as connected.

BullWinkle
11-06-2017, 01:02
Check Steam's Big Picture Mode, under settings>controllers and delete any controllers listed.

Sankyo
11-06-2017, 06:32
It's normal BTW that there are two instances of the CSW v2.5 showing up in the control panel.

Did you already try to connect the wheel to a different USB port on your PC? Did you try to re-install the USB device driver of your motherboard?
And finally, did you try to disconnect all other USB devices to see if that helps (also when installing the Fanatec driver).

Randy
11-06-2017, 15:13
It's normal BTW that there are two instances of the CSW v2.5 showing up in the control panel.

Did you already try to connect the wheel to a different USB port on your PC? Did you try to re-install the USB device driver of your motherboard?
And finally, did you try to disconnect all other USB devices to see if that helps (also when installing the Fanatec driver).

Yes to both! I did read that there can even be sometimes 3 devices, so I did know 2 was normal, and either can be used to enter the config window.

So finally, last night, I was able to launch the Fanatec config window when clicking on properties! I installed the beta driver as you suggested, which then triggered a requirement to update the firmware too. Once I did that, the wheel status showed connected properly. So I am most of the way back. Now I'm trying to re-calibrate the wheel center, and then I'll have to reset all my FF settings. The button assignments remained, and when I enter PCars now, the wheel is recognized again.

Thanks for your help (all!). I still don't know what caused the original problem. Just hope it doesn't happen again~

Best!
Randy

vegaguy5555
11-06-2017, 17:15
I had bought the new18080Ti came home with installed in my computer. Plugged everything back in that was tapped, marked and photographed. "Wheel not recognized by Windows10". I couldn't figure it out. I had asked so many questions from Fanatec that I actually got a call from Germany Fanatec. And it took him a while to sort it out. Ended up using a beta firmware but it's working now!

Thank you Fanatec!!

MaximusN
04-01-2018, 19:29
I had bought the new18080Ti came home with installed in my computer. Plugged everything back in that was tapped, marked and photographed. "Wheel not recognized by Windows10". I couldn't figure it out. I had asked so many questions from Fanatec that I actually got a call from Germany Fanatec. And it took him a while to sort it out. Ended up using a beta firmware but it's working now!

Thank you Fanatec!!

That's weird, I had exactly the same thing. Bought a CSW 2.5 with Porsche wheel, got delivered yesterday, used it yesterday evening without trouble. Installed the 1080ti that arrived today: no worky no CSW no more.

Got exactly this error:



238102

Did a reinstall of the Fanatec software, didn't work. went back to 289(with the firmware(298 I think), and it was visible again. But.... I couldn't calibrate it anymore.

So back to 292 with firmware 317... But still can't calibrate. And I think I know why, it's not recognizing the joystick(it doesn't do anyting in the Fanatec control panel either)

So now I'm wondering if it's a software problem, or if my 918 wheel(-joystick) has given up the ghost :( I have it unplugged(from USB and power) now to see if it helps. Will reconnect later to check if it's working again.