PDA

View Full Version : Help. Pcars won't start. "Project Cars has stopped working"



NiGgiri77
19-10-2017, 16:53
[SOLVED]

Hi, Project Cars suddenly wouldn't start for me anymore. (Steam Version, Win7 64bit). When trying to start i get a black screen. When going back to my desktop it says "Project Cars has stopped working"

I looked through the threads but nothing has helped, this is what i already tried:

-reinstall pCars
-deactivate Antivirus
-checked Windows Firewalls
-updated nvidia driver, reinstalled GeForce Experience. optimized options for the game.
-run all the vcredist exe files (2010 and 2012) and reinstall them
-checked that logitech profiler was opened before the game, tried starting with no wheel
-tried running directly from the pcars exe and pcars64 exe and as administrator
-deleted graphicsconfig.xml from My Documents/Project Cars

Thanks for helping!

[FIX: I disabled Afterburner before starting pCars. Somehow it wouldn't start while Afterburner was running]

Machinist90
19-10-2017, 17:03
did you verify the game files through steam?

NiGgiri77
19-10-2017, 17:06
did you verify the game files through steam?

Yup. i did that too.

Machinist90
19-10-2017, 17:19
Yup. i did that too.

got any mods installed?

NiGgiri77
19-10-2017, 17:23
got any mods installed?

nope. no mods at all.

Machinist90
19-10-2017, 17:23
nope. no mods at all.

do you have multiple hard drives? if so try installing it on other hard drive

NiGgiri77
19-10-2017, 17:43
do you have multiple hard drives? if so try installing it on other hard drive

same problem occures on the other drive. still won't start :/

Machinist90
19-10-2017, 17:47
same problem occures on the other drive. still won't start :/

and it used to work in the past?

NiGgiri77
19-10-2017, 17:53
and it used to work in the past?

I never had any problems. Bought the game a few months ago. I didn't play pCars in the last 2 weeks or so, yesterday i wanted to play and since then it's been dead.

Bealdor
19-10-2017, 17:54
What are your system specs?

Roger Prynne
19-10-2017, 17:59
You have Windows 7.... is bang up to date with the latest service packs?

NiGgiri77
19-10-2017, 18:01
What are your system specs?

CPU: i7-4770
GPU: GTX 770 4GB
Mainboard: Z87X-UD4H
16GB RAM

NiGgiri77
19-10-2017, 18:07
You have Windows 7.... is bang up to date with the latest service packs?

I checked update list and there's some Optional Update that was released October 17 - preview quality rollup about .NET Framework. And another preview quality rollup thing for x64 systems, released October 17 as well.

NiGgiri77
19-10-2017, 21:46
Fixed it. See edited first Post.

Roger Prynne
19-10-2017, 23:26
You need to install the latest version.... then it will work.

https://www.guru3d.com/files-details/msi-afterburner-beta-download.html