Page 1 of 17 12311 ... LastLast
Results 1 to 10 of 169

Thread: [Answered]Oculus DK2 Feedback on patch 2 and new problem for me, which I can't solve.

  1. #1
    GT4 Pilot TrevorAustin's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Rio
    Posts
    2,668
    Platform
    PC

    [Answered]Oculus DK2 Feedback on patch 2 and new problem for me, which I can't solve.

    The new functionality all looks great, and with only 1 car on the track everything is great.

    However I am having awful trouble with what I can only describe as blurring when AI are added. It's not like the framerate juder, it's almost like the helmet cam blur whenever I move my head at all. Driving the formula A even the numbers on my wheel give multiple images, this is not at all present on single car, where I can turn settings too high and still get normal judder.

    I have tried both extended and direct, and runtime 0.6.0.0,and 0.6.0.1, iedentical problems.

    And even though I am running a 980TI I have turned my settings back down to lower than I had when running a 970 and just cannot get rid of these weried effect. Makes it very unpleasant to try and race.

    Any ideas?
    Last edited by TrevorAustin; 30-06-2015 at 21:53.
    MSI X99 Gaming 7, 16GB Hyper-X XMP Predator EVGA SC ACX 2 980Ti 1252/1446 boost ram 7776Ghz 64deg max, I7 5820K running at 4.6Ghz 60deg max, Corsair RM850, Thrustmaster T500RS and F1/T28 leather rim, Windows 8.1, Rift dk2, gt omega rs6 pro, 1080p triples bezel corrected to 6080*1080, Game settings at max except in-game AA, Nvidia inspector/maxwell AA on/transparency on/32*CSAA/8*SGSS/FXAA on, sim vibe chassis/4*Reckhorn 200s 200 watt Onkyo Amp.

  2. #2
    WMD Member cluck's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    In the trophy cabinet, polishing my 2016 MVP trophy
    Posts
    4,257
    Platform
    PC
    Try adding -skipcrowds to the launch parameters and turn some of the detail down. I raised the same query on the pCARS2 dev forum and Griff replied there that the judder/blur effect is when you're not maintaining 75fps.

    Also, as far as I'm aware, I don't believe you can run 'extended' anymore, it's direct only now.
    PC Setup : Intel Core i5-3570K w/Arctic Cooling Freezer 13 Pro cooler (overclocked to 4.2GHz) // MSI GTX 980 Gaming GPU // Asus Xonar DX PCI-E soundcard // Gigabyte Z77X-UD5H motherboard // 4 x 4GB Kingston HyperX DDR3 2400MHz RAM // Fractal Design Newton R3 800W PSU // Windows 10 64-bit // Fractal Design Define R4 case w/5 cooling fans // Logitech G29 wheel // Fanatec Clubsport v3 Pedals // Thrustmaster TH8RS shifter // NEC 24" LCD 2470WNX 1920x1200 60Hz // Oculus Rift DK2 // GT Omega Cockpit Pro w/extra bracing //

  3. #3
    GT4 Pilot TrevorAustin's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Rio
    Posts
    2,668
    Platform
    PC
    Ok, it is definitely performance related. 15 cars and turn everything down to it's lowest setting and it's gone, but that can't be right, I was getting 75-80 FPS with a 970 with most things on high.

    A bit lost as to what to try next, I can gradually turn things back up but surely performance with this patch should at least match the last one?
    MSI X99 Gaming 7, 16GB Hyper-X XMP Predator EVGA SC ACX 2 980Ti 1252/1446 boost ram 7776Ghz 64deg max, I7 5820K running at 4.6Ghz 60deg max, Corsair RM850, Thrustmaster T500RS and F1/T28 leather rim, Windows 8.1, Rift dk2, gt omega rs6 pro, 1080p triples bezel corrected to 6080*1080, Game settings at max except in-game AA, Nvidia inspector/maxwell AA on/transparency on/32*CSAA/8*SGSS/FXAA on, sim vibe chassis/4*Reckhorn 200s 200 watt Onkyo Amp.

  4. #4
    GT4 Pilot TrevorAustin's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Rio
    Posts
    2,668
    Platform
    PC
    Quote Originally Posted by cluck View Post
    Try adding -skipcrowds to the launch parameters and turn some of the detail down. I raised the same query on the pCARS2 dev forum and Griff replied there that the judder/blur effect is when you're not maintaining 75fps.

    Also, as far as I'm aware, I don't believe you can run 'extended' anymore, it's direct only now.
    Already had that, and extended and direct do work exactly the same issue though.

    I just can't believe the performance has dropped that dramatically.
    MSI X99 Gaming 7, 16GB Hyper-X XMP Predator EVGA SC ACX 2 980Ti 1252/1446 boost ram 7776Ghz 64deg max, I7 5820K running at 4.6Ghz 60deg max, Corsair RM850, Thrustmaster T500RS and F1/T28 leather rim, Windows 8.1, Rift dk2, gt omega rs6 pro, 1080p triples bezel corrected to 6080*1080, Game settings at max except in-game AA, Nvidia inspector/maxwell AA on/transparency on/32*CSAA/8*SGSS/FXAA on, sim vibe chassis/4*Reckhorn 200s 200 watt Onkyo Amp.

  5. #5
    WMD Member cluck's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    In the trophy cabinet, polishing my 2016 MVP trophy
    Posts
    4,257
    Platform
    PC
    Was that 75-80fps on a static 2D screen?
    PC Setup : Intel Core i5-3570K w/Arctic Cooling Freezer 13 Pro cooler (overclocked to 4.2GHz) // MSI GTX 980 Gaming GPU // Asus Xonar DX PCI-E soundcard // Gigabyte Z77X-UD5H motherboard // 4 x 4GB Kingston HyperX DDR3 2400MHz RAM // Fractal Design Newton R3 800W PSU // Windows 10 64-bit // Fractal Design Define R4 case w/5 cooling fans // Logitech G29 wheel // Fanatec Clubsport v3 Pedals // Thrustmaster TH8RS shifter // NEC 24" LCD 2470WNX 1920x1200 60Hz // Oculus Rift DK2 // GT Omega Cockpit Pro w/extra bracing //

  6. #6
    GT4 Pilot TrevorAustin's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Rio
    Posts
    2,668
    Platform
    PC
    Quote Originally Posted by cluck View Post
    Was that 75-80fps on a static 2D screen?
    No on my rift. Usng fraps benchmarking.

    However I have worked out what is going wrong, don't know if it's a bug or design.

    If I start with very low settings, even with vsync and fps cap off there is a 75 VSync coded in the game somewhere. It is pinned at 75 in all situations.

    Then as I raise settings it is fine up to a point when it suddeny drops to 37 FPS in all circumstances.

    So basically there are only 2 frame rates, 75 vsynced and 37 if it can't get to 75. SO 70FPS just drops to 37, definitely wasn't doing this before, or at least not on these settings.
    MSI X99 Gaming 7, 16GB Hyper-X XMP Predator EVGA SC ACX 2 980Ti 1252/1446 boost ram 7776Ghz 64deg max, I7 5820K running at 4.6Ghz 60deg max, Corsair RM850, Thrustmaster T500RS and F1/T28 leather rim, Windows 8.1, Rift dk2, gt omega rs6 pro, 1080p triples bezel corrected to 6080*1080, Game settings at max except in-game AA, Nvidia inspector/maxwell AA on/transparency on/32*CSAA/8*SGSS/FXAA on, sim vibe chassis/4*Reckhorn 200s 200 watt Onkyo Amp.
    The following user likes this Post: MrTulip


  7. #7
    GT4 Pilot TrevorAustin's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Rio
    Posts
    2,668
    Platform
    PC
    Done some research,

    This is a direct mode issue and ties in with a comment about remiving vsync on the pcars 2 build notes.

    In direct mode, if vsync is set and it can't lock 75 it drops to 37, vsync!

    So looks horrible, hopefully. 0.6.0.1 will fix this as.vsync is removed. As I'm just not happy to use all low settings on a 980ti to get a 100% 75 vsync.

    And then again, maybe I'm wrong
    MSI X99 Gaming 7, 16GB Hyper-X XMP Predator EVGA SC ACX 2 980Ti 1252/1446 boost ram 7776Ghz 64deg max, I7 5820K running at 4.6Ghz 60deg max, Corsair RM850, Thrustmaster T500RS and F1/T28 leather rim, Windows 8.1, Rift dk2, gt omega rs6 pro, 1080p triples bezel corrected to 6080*1080, Game settings at max except in-game AA, Nvidia inspector/maxwell AA on/transparency on/32*CSAA/8*SGSS/FXAA on, sim vibe chassis/4*Reckhorn 200s 200 watt Onkyo Amp.

  8. #8
    GT4 Pilot TrevorAustin's Avatar
    Join Date
    May 2015
    Location
    Rio
    Posts
    2,668
    Platform
    PC
    Having a nice chat with myself.

    And it is the rift dropping vsync from 75 to 37 even if it's getting 70-74. SO after much tweaking, and reducing visual settings from 1.4 (also finding out that the rift ignores DSR setting ) I've got a state where I can run a race at Monza, with 30 FA cars on the grid, just a bit of frame drop for the start and first corner then ok.

    0.6.0.0.doesn't appear to work in extended any more, 0.6.0.1 does, but the issue is the same, the difference being that the game sends the framrate it can achieve to the rift in the latter rather than the locked 37, but then the rift reduces it anyway.

    I believe the artificial Vsync will be removed in the next patch so maybe it won't be so sever, along with a significant performance increase. So roll on next patch, or maye we will be really lucky and get a PC only VR patch to fully incorporate .0.6.0.1 and it's render ahead, or whatever it's called
    MSI X99 Gaming 7, 16GB Hyper-X XMP Predator EVGA SC ACX 2 980Ti 1252/1446 boost ram 7776Ghz 64deg max, I7 5820K running at 4.6Ghz 60deg max, Corsair RM850, Thrustmaster T500RS and F1/T28 leather rim, Windows 8.1, Rift dk2, gt omega rs6 pro, 1080p triples bezel corrected to 6080*1080, Game settings at max except in-game AA, Nvidia inspector/maxwell AA on/transparency on/32*CSAA/8*SGSS/FXAA on, sim vibe chassis/4*Reckhorn 200s 200 watt Onkyo Amp.
    The following 4 users likes this Post: Aldo Zampatti, CrustyA, MrTulip, Nevil Wigbels


  9. #9
    Rookie
    Join Date
    Jul 2015
    Posts
    3
    Platform
    PC
    I too am having problems with the latest patch on the DK2. Running with two GTX970s in SLI and I can't get a solid 75fps. Before patch 2.0 I was getting buttery smooth gameplay, now its unplayable. Nice to be able to see the menus though... just when I was getting good at navigating with one eye
    The following user likes this Post: TrevorAustin


  10. #10
    Kart Driver
    Join Date
    May 2015
    Posts
    5
    Platform
    PC
    I am also having problems with patch 2.0. I tried to stop the update, but was forced to accept it from steam. When I am driving every few second s my view hops around in and out of the car. If I am stopped it looks fine, but as soon as I start moving I get this issue. Anyone else seen this? My other problem is that I was running in extended mode before and I had OBS to both show the menu and the in car view on a second screen. I don't seem to be able to show the car view anymore - anyone know how I can do this? I was going to bring my racing cockpit and DK2 into work in two days for a company party (I work at a game developer), but I am not in a usable state now - anyway to roll back?

Similar Threads

  1. Oculus Rift tracking problem
    By Vim Fuego in forum PC - Technical Help & Support
    Replies: 7
    Last Post: 31-08-2015, 06:44
  2. Problem with new menu system for Oculus 2.0 Patch
    By Anwar in forum PC - Technical Help & Support
    Replies: 6
    Last Post: 04-07-2015, 02:27
  3. Oculus DK2 not working since new patch help !!
    By TurdSmurf in forum PC - Technical Help & Support
    Replies: 6
    Last Post: 01-07-2015, 18:34
  4. Oculus Rift User feedback
    By Krieger_Rift in forum General Discussion
    Replies: 17
    Last Post: 20-06-2015, 10:27
  5. Will next patch solve the freezing up in middle of race?
    By LextersQuest in forum XB1 - Technical Help & Support
    Replies: 1
    Last Post: 15-05-2015, 14:49

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •